Monday, 23 July 2012

“gEGe saTu Umah..”



Salam n hai....
Hehe bnde ape la ka tats 2 frh tulis...hehe..
Exclly nie bhsa longhat Kelantan .. TANAH TUMPAH DARAHku..ceWahhh..
Nk thu x apa mksud dy???
Mksudnya ialah “bising or riuh satu rumah”...dapat x???hehe..oklah, nk thu x nape frh buat tjuk cmnie???*sbnrnya xde bnde nk dipost,so frh cite la sal nie...cite nie xbez pun..cpt tutup lappy..k.bye...hoho..

Bior r frh nk cite jgk..haha.. lpas ktorg(pnghuni umah sm2 32) buka puasa,so berduyun2 la nk basuh pingan bagai..ada nk bsuh tngn,ada nk ambik wduk...ada nk e2 ini...so rmai2 la msuk tndas 2..time 2 frh nk bsuh pngn n mngkuk..so “TERgege” la umah frh nie sbb bau budu..hhahaha...yela smua xprnah cium bau bnde 2..biase la...eyuwww...eyikkkk...eeee...senang cite frh ambik botol budu bling kat dinding..hbis kuyup dyorg ngn budu...haha...lawak sehhh...*imiginasi je lbih..tipu je la...ktorg ktwa ramai2...frh n sesorg budak kltn nie ape lg “WEI SEDAP WEI,KO XRSE MANE THU”...y dyorg xhbis2 gelak..hehe. frh buka dgn nasi kerabu so mybe bau budu 2 kuat ckit kot..hehe dah 3 ari bli bnde y sama...dah lama xmkn ok...smpai tngn pun still ada bau ag...masyukkkkk..meleleh..

Dulu time frh sklh rndah ala kecik2 dulu frh xsuka mkn,n lau ada pun frh xusik kt meja 2..serius..p entah la sejak frh msuk asrama smua msakan or hidangan kat meja makan umah frh 2 frh telan..yela induw msakan mak..kat asrma lain,mskan mak lain..so frh mula la try makan budu nie ngn ulam..first blh tahan la hehe..serius...masa nie frh mkn mcm biase2 je..ada pun ok,xde pun ok..mcm 2 la..Then....HEHE...fmly frh selalu la p makan kt sbuah rstrn nie...bkan hotel ek..erm rstrn ape ye namanya...lupa..p rstrn nie dekat ngn K.BHARU..aka kb..blh kata wajib sngh makan kt sana lau ktorg kuar..kat sana popular msakan SIPUT SARAWAK MASAK CILI API...mmg kawww la..bez..serius..mmg beli n bwa blik  umah la..hehe..tukang mask dyorg mmg pandai mask ..lau ktorg prgi mmg n sntiasa penuh dgn manusia lagi2 kereta, smpai ktorg trpaksa prking kete  sbrg jalan.. ada y smpai terpaksa tnggu giliran..harga pun baloi..percayala..ala lupa la nma kdai 2..*dah jauh frh melalak nie..hehe..Sebenarnya nie la tmpat frh jadi suka sngt mkn budu..sbb dyorg sediakan masakan kg dgn budu sekali..budu dyorg “xyah bayar”, budu dyorg sngt special..ambik je wape mngkuk sekalipun..hehe xkan la smpai bermngkuk2 plak kan..sejak frh “Diperkenalkan” dgn restrn nie trus frh  mkn budu..selera betul mkn kt sni...so frh suh mak frh beli budu cam kat kdai tu..nak tngok x brand y frh suka  hehe




setiap kali blik kg msti mak frh beli budu n ULAM2...mak thu frh suka mkn ulam2. baikkan...induw makk....lau xde ulam camne nk makn ngn budu??? So wajib la ada ulam bru bleh mkan...frh juz mkn budu jnis brand 2 je..y lain 2 xsngt..susah..2 je kot..try la mkn...cube dulu..frst2 mmg rsa pelik bile dh lama “DIPERKENALKAN” bru thu rasa dy camne...hohoho...


jab2 ada prkara pnting frh nk gitau...hehe copy right dri blog sesorg...huhu

"brand farah pling popular hahaha"

MAKANLAH BUDU SEBELUM TERLAMBAT



Pelikkah? Orang Kelantan majoriti menguasai IPTA, IPTS, Maktab, Pusat Tahfiz dan lain-lain di seluruh tanah air hingga ke Sabah dan Sarawak. Kenapa? Apakah rahsianya?

Dari cabang kejuruteraan, keagamaan, perkilangan, sektor awam, swasta, perniagaan, perbankan dan apa sahaja, semuanya dimonopoli oleh orang Kelantan. Bayangkan kalau musim perayaan, tiket paling laku sekali semestinya pantai timur. Sekali musim perayaan, pasti lengang Kuala Lumpur. Orang Kelantan ibarat China Nusantara. Di mana ceruk Malaysia pun, pasti ada orang Kelantan.

Pernah seorang sahabat yang berkerja di LCCT dan Melaka Airport memberitahu, tiket Kapal Terbang yang paling laris ialah Kota Bharu. Mereka hairan, di mana orang Kelantan ada duit sedangkan Kelantan negeri miskin (sebagaimana yang digembar-gemburkan). Pernah juga beberapa ikhwan yang pergi melancong ke Kelantan kehairanan, orang Kelantan tidak memakai kenderaan Proton. Dari mana mereka dapat duit?

Ini kerana orang Kelantan bijak dan cerdik menguruskan kewangan. Mereka juga terlibat dengan perniagaan dan sektor pekerjaan yang bagus. Dari mana mereka belajar? Apakah rahsia mereka? Adakah kerana semangat perkauman (assobiyah)?

Malah, negeri Kelantan menjadi rebutan parti politik melampaui batas.

Misteri terbongkar. Rahsia dan petua ini boleh diamalkan, Insya Allah.

Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur.

Rahsia Kelebihan Budu
Budu mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Protein yang tinggi, vitamin C, vitamin E dan karotenoid, 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti:
a. aterosklerosis
b. koroner jantung
c. penyakit kencing manis
d. kanser.

Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ

Kelemahan
Ia mempunyai kandungan asid urik yang agak tinggi dan tidak sesuai bagi mereka yang menderita sakit gaut, darah tinggi, jerawat batu, barah payudara, resdung dan keguguran rambut kronik.

Terdapat tiga jenis budu yang popular di Kelantan. Antaranya:

a. Budu cap Ketereh

b. Budu cap Ayam

c. Budu cap Sedap Sengoti

Di Terengganu pula:

a. Budu cap Limau




No comments: