Saturday, 19 January 2013

tugasan pertama operate..ALHMDUILAH BERJAYA


Salam ukuwah

Wat zup-zup-zup reader semua~
Hari nie faraDGU nak kongsi bende menarik..eheh bukan bende tapi pengalaman menarik.,

faraDGU baru je habis misi yang ke 5
tugasan mengOPERATE MANUSIA TIKUS
MANUSIA TU LAMBAT LAGI KOT..lepas ditauliahkan sebagai doctor.insyllah lagi berapa tahun..(amboi)


Hehe


Hari jummat ari tu, group fara ada lab tuk bedah TIKUS..tikus lab la bukan tikus longkang tu..tikus yang kitaorang operate tu tikus colour putih..bersih la..kawan fara cakap tikus tu selalu pergi swimming pool, tu yang putih..amboi, macam la tikus tu suka main air.belum sempat pape dah terpeleouk..


Sebenarnya dah lama fara tunggu experiment nie..dari sem dua lagi..tapi sem empat baru la ada operate tikus nie..memang terlebih EXCITED la fara..SANGAT EXCITED SAMPAIKAN BERAPA KALI TANYA MADAM DAH BOLE MASUK KE BELUM DALAM LAB..amboi semangat nang nang.


Sebelum kitaorng mulakan misi yamg melibatkan tiga nyawa, madam bio memberikan penerangan serba sedikit tentang experiment, madam just pantau kitaorng dari belakang je disebabkan dia mengandung.
Fara time tu bersemagat giler,abis je madam cakap, terus ambil apparatus yang tersedia..first pakai la dulu mask n sarung tangan bagai tu, pastu terus meluru ke box tikus, tapi xsempat nak ambik sebab kawan fara lagi terexcited dari fara, cepat betul dia!! Terlepas peluang nak angkat tikus dari box. Kalau bole kan, fara nak je sorang sekor tikus..baru best..hehe.tapi xbole la, satu group sekor je..


Lepas tu kitaorng bergilir-gilir melakukan tugas, sorang tolong siatkan kulit tikus tu, sorang tolong pin kan tikus tu, sorang tolong capture gambar, dah tolong tanggalkan satu persatu organ dalam badan tikus tu. Experiment nie kitaorang nak kaji circulatory system,respiratory system, reproductive system,digest system..
Sebelum melakukan tugasan, tikus tu dah pengsan, kalau nasib baik bole la tengok jantung tikus bergerak..hehe. group fara tak dapat tengok jaunting tikus bergerak, sebab masa kitaorng ambik tikus tu, tikus tu dah sejuk n keras dah.banyak sangat kandungan chlorfm kot..hehe..time operate tu memang best sangat, tapi tang bau tu yang xleh tahan sikit..bole pening jugak la bau tikus tu.


*lepas je experiment bedah tikus tu, fara and kawan-kawan singah beli makanan jab.lapar wei..balik je bilik terus makan nasi, tapi baru je berpa suap tekak farad ah tak leh tahan, bau nasi serius sama macam bau tikus tadi, isi ayam memang xyah cakap la..betul-betul sama bau macam bau tikus.terus tak makan nasi tu.membazir je..sebenarya perasaan fara je masa tu..tak pandai kawal mind set..haiya..okelah dah panjang sangat dah nie, macam karangan spm pulak...meh layan gambar time kitaorng operate tikus ari tu:


p/s: jangan sampai ada yang muntah suda..kalau rasa diri tu tak leh tengok darah, JANGAN SCROLL DOWN!! Heheh just perkongsian untuk belajar.mekasih
































p/s: bakal doktor..insyallah


No comments: